Assalammualaikum . Hi ! Terima kasih semua kerana sudi baca blog SHU NAIM :)

Sunday, December 9, 2012

THE TRUE PMR !! ><


ASSALAMUALAIKUM Readers !! ^^ *excited*

The true PMR ? Ape maksudnya tuh ? Sebelum nih tipu kerr ? 

Tak dek lah . . Bukan tipu . Tapi sebelum hari PMR sebenarkan ade TRIAL PMR right ? Hah, nih nak cakap ape perasaannya time hari sebenar PMR dah tiba ! Ya ALLAH … Takutnya . Seriously ! Tak tipu ! Trial Pmr pon memang takut . Tapi tak dek lah setakut PMR sebenar sebab kalau kita ade buat salah time jawab soalan Trial PMR kita still boleh ubah kesalahan tuh sebelum PMR right ? Hah . Nih bila dah sampai hari PMR yang betul nih , memang  tak boleh buat kesalahan lagi dah . Rasa takut sangat mula-mula tuh ! Tapi tak dek lah sampai nangis . Tapi adalah sorang nihh sampai nangis ! Bukan setakat nangis jek tapi siap muntah lagi time nak baca doa tuh, time tu tak masuk dewan lagi . Rasa nervous tuh memang dah makin tinggi tapi tahan jekk sebab 1st paper BM Paper 1 . So tak lah takut sangat . Tapi kalau nak tau budak tuhh budak pandai tau . Dia sendiri yang pandai pon rasa takut inikan lagi aku yang tak berapa pandai nih . Sebab cikgu selalu kata jangan ingat yang pandai yakin sangat nak jawab sebab selalunya yang pandai nih lah terlebih yakin sampai buat kesalahan masa hari sebenar PMR . Sebab tuh lah dia takut sangat . Tapi korang jangan lah pulak kurang yakin sebab itu pon boleh menyebakan korang buat kesalahan atau cuai masa jawab nanti .  Tapi bila hari 1st masuk dewan , next day Insyaallah korang tak akan rasa nervous dah . Rasa mcam time Trial uhh . Tapi time BM Paper 2  nervous gila sebab takut tak ade idea kan nak jawab, tapi tuh normal things kan ? Luckily time exam tuh boleh jawab dengan baik sampai karangan tuh tulis dalam 3-4 muka surat ! Harap-harap penanda exam terima lah semua yang saya aku tulis tu . AMIN ~ Tapi sebelum masuk dewan tu memang takut gila sampai rasa nak nangis ! Bukan rasa nak nangis memang dah nangis sikit time tu ! Sikit jekk .  HEE :D 

Then, petang uh exam PAI pulak . PAI tuh ape ? PAI means Pendidikan Agama Islam . Hah time nih memang nervous gak ! Sebab tak habis baca lagi tau ! Takut sangat ! Tapi kali nihh pelik pulak . Sebab aku tak nangis pulak , padahal tak habis baca buku tuh ! Maybe sebab aku dah berserah je kat Tuhan and my beloved chingu *Korean word : chingu , Malay word : kawan* cakap jangan risau, berdoa je banyak-banyak dalam dewan nanti kalau tak tau jawapan. Insyaallah Tuhan akan tolong .  Tapi saya sendiri tak tau cemana nak cakap time exam uh . Bahagian A ade 2 soalan kan ? Aku jawab je dua-dua soalan tuh ! Terkejut kan ? Entah lah , aku pon tak tau kenapa aku pergi jawab dua-dua tu , tapi cikgu ade cakap, kalau jawab 2 soalan dia akan ambil markah yang paling tinggi dapat antara dua soalan tuh . Harap-harap dapatlah A for subjek PAI . Tak tau lah susah ke tak . Tapi korang jangan pulak ikut apa aku buat nihh , kalau korang betul-betul pasti ada banyak masa lebih baru buat lagi satu soalan tuh yekk ?

 Then, the next day, dah tak takut sangat . Tapi sampai exam SEJARAH memang takut gila ! Aku nangis kot time uh sebab takut sangat tak dapat jawab .  Sampai dah masuk dewan pon aku still nangis lagi kat meja tau ! Punyalah takut . Kawan-kawan aku pun risaukan aku tau . Nak tau sebab apa ? Masa SEM 1 SEJARAH aku OKAY jer , selalu jugak dapat A . Tapi bila masuk SEM 2 terus tak dapat banyak A ! C STRAIGHT ! SERIOUS !! Tak gurau kay . Tak tau kenapa tapi memang selalu dapat C then ada sekali tuh aku TIBA" DAPAT A ! Happy gila sebab tuh EXAM  2nd LAST before hari sebenar PMR ! So ingat kan dah okay , tapi tiba-tiba time EXAM LAST before hari sebenar PMR tuhh , SEJARAH aku TIBA" TURUN C balik !! Ya Allah . Gila terkejut masa tuh ! Kawan-kawan aku semua terkejut . Cikgu pon terkejut gak !! Tiba-tiba pulak jadi macam tu . Dah lah minggu depan je lagi nak PMR tau ! Tuh yang nangis bagai sebelum jawab exam . Kawan-kawan semua bagi nasihat . Then, lepas habis exam SEJARAH cikgu collect kertas sebab nak tanda kertas soalan tuhh . Pastuh ade sorang kawan aku(Nia) nih yang tolong tandakan , aku tak tau pon ! Masa tuh dia tengah tandakan kertas orang lain tapi cikgu tiba-tiba suruh tandakan kertas aku dulu ! Ya Allah . Seriously terkejut ! AKU DAPAT A BALIK ! Markah 95 pulak tuh . . kalau tak silap lahh . ALHAMDULILLAH . Semua terkejut lagi sekali ! Tak tau lah kenapa boleh jadi cam tuh . Tapi Alhamdullillah sebab dapat A , harap tak berubah lah dekat penanda exam uhh . Harap-harap Tuhan betul-betul bagi aku dapat A . AMIN ~ And harap-harap semua subjek lah dapat A . Tolong doakan untuk result aku yekk ? Thanks . 

By the way , yang markah SEJARAH tuh bukan nak berlagak,  cuma nak ceritakan jee , jangan salah faham pulak . Hurmm .  tuh je lah kot. . Dah penat dah nak tulis nih . Next time baru update yee . Jangan lupa like kay ? Hee :D Nak comment ikot suka hatilah nak ke tak , tak kisah pon ^^

WHEN YOU BECOME PMR CANDIDATES


ASSALAMUALAIKUMMM Readers ~ 

Okay .  Sekarang aku dah update kan ? Okay , nak citer apa yekk kat Readers sume ? Hurm  . .
HAA !! *terkejut ke ? sorry kalau terkejut * Dah tau dah nak citer ape ^^ Tapi nih  khusus kepada Readers yang umurnya 15 tahun , tapi its okay kalau korang yang bukan umur 15 tahun nak baca gak, tak salah pon kann ? C=

Aku  nak citer tentang “How Do You Feel And What Do You Think When You Already 15 Y/O ?!” Ape tuhh ? Tak faham ehh ? Tipulah kalau korang sume tak faham , korang kan cerdik pandai  AMIN ~  Okay , maksudnya , ape korang rasa dan apa yang korang fikir bila umur korang dah 15 tahun ?! First thing yang korang fikir mesti  .  ‘Alaa~ PMR ! Takutnya . Dah lah ada lebih dari 5 subjek and kena dapat 8A ! Lagi susah dari UPSR ’ Betul tak ape aku cakap nih ? betol kann ? kan ? Salah ?! Takpe takpe .  90% ape yang aku cakap nih betolkan ? Cehh :p Macam tau je kan ? Then , benda yang menyerabutkan fikiran korang mesti :


  • Kerja sekolah bertimbun
  • Tak dek masa nak main
  • Asyik kena hadap buku jekk
  • Banyak kali kena exam
  • Harapan mak and ayah
  • Wajib dapat 8A !
Okay .  Tuh je kot .  Hurmm .  *garu kepala* Ada lagi ? Tak pelah , kalau ade lagi boleh share kat comment box atau chat box kay ^^ Macam nihh . . . Korang jangan risau . . Just face it and enjoy kay . .
ENJOY ?!! Boleh pulak nak enjoy ? Boleh . . tapi tak dek lah enjoy mana . . kekeke ~


The 1st thing . . Pasal kerja sekolah bertimbun ? Of course ! Memang bertimbun. . Tipulah kalau tak banyak , tak pernah pulak dalam sejarah kita PMR tak banyak kerja kan ?? Especially yang duduk kat asrama , lagilah banyak kerja kan ? Sebab kena manage time lagi . . Nih nak bagi tip nih macam mana nak KURANG kan kerja sekolah yang banyak . Cepat salin ! Cepatt !! Hehe :D Tuh, dah boldkan KURANG kan ? Bukan nak bagi tip LANGSUNG TAK ADA  kerja sekolah , so jangan salah faham kay ? Bila korang umur 15 tahun , tak kan wujud perkataan LANGSUNG TAK ADA KERJA SEKOLAH dalam kamus hidup korang . Faham ? Sebab cikgu korang akan sentiasa bagi kerja sekolah supaya korang semua pandai ! Bukan saja-saja nak susahkan korang tau ! Kalau korang nak tau , cikgu pon kadang-kadang tak nak kasi korang kerja sekolah ! Tau sebab apa ? Sebab, nanti diaorang jugak yang penat kena tandakan kerja sekolah tuh, tapi disebabkan insan yang mulia yang bernama CIKGU/GURU nak korang semua jadi pandai, dia tetap ajar and kasi korang kerja sekolah supaya korang dapat 8A nanti tau !! 

-Ahh ,, dah dah lah tuh bebel kan ? Bila nak kasi tip nih ? Tangan pun dah letih pegang pen nih - 

OK . . Macam nih , bila cikgu tengah ajar , korang kena fokus, so that korang akan faham ape yang cikgu ajar. Then senang lah nak buat kerja sekolah bila dah pandai . Kalau cikgu kasi kerja time dalam kelas,* bukan kalau, memang compem laa dia kasi !* korang terus je buat on the spot gak ! So tak dek lah kerja sekolah korang menimbun sangat nanti . Tapi kalau cikgu kasi kerja sekolah end of the class, *Ada cikgu kasi, ada cikgu tak kasi* Korang terus je buat gak , tapi sebelum cikgu yang next subject masuklah ^^ Kalau dia dah masuk, its okay, pack your things and get ready for the subject and do the same thing as I told before kay ? Kerja sekolah tadi ? Hurm . .Alamatnya … Jadi kerja sekolah gak . . Tapi kalau kerja tuh sikit jekk try buat cepat-cepat sampai siap. Kalau korang dapat siapkan .. TAHNIAH !! CONGRATS ^^ Kurang sikit kerja korang . Then boleh lah korang guna masa yang lain tuh untuk ulangkaji subjek lain kan . . Tapi ingat , kalau asyik buat kerja je tak bagus gak , korang kena rehat sebab nanti boleh jadi gila tau ! TIPU ?!! Eh . . Mana ade tipu , betul lah. . Dah ade masuk surat khabar tau…

Then, the 2nd thing is, tak dek masa nak main ? Yup ! Memang tak dek, tapi sekali sekala korang WAJIB MAIN supaya korang tak stress , lagi pon aku tak percaya kalau korang lansung  tak main :p Kompem ade main-main gak kann ?Heheh , Ha lagi satu, time riadah korang riadah lahh . Tak tau ape tuh riadah ? Riadah tuh maksudnye time petang dalam pukul 4.30-6.00 korang pergilah main basikal, main bola ker atau tak kisah lah apa-apa pun . Jangan ulangkaji masa tuh sebab nanti ilmu akan banyak keluar daripada masuk *Itu berdasarkan daripada apa yang aku tahulah*. So lebih baik korang pergi riadah kan ? Dapat release tension.

 Hurm . . Pasal kena hadap buku jekk ?  Tak dek lahh sampai setiap masa kena hadap buku jekk. . awal tahun tak lah asyik berkepit dengan buku, tapi time dah sampai tahap genting uh . . bila masanya dah nak tiba . . Memang kompem lah buku tuh jadi kawan karib korang ! Asyik hadap kat buku je lah 24 jam . . Tak dek masa lagi nak main-main . .

3rd one . . eh, jap jap.. bukan ker pasal hadap buku tuh yang ketiga ker ? Haah lah !! *ketuk kepala* Ape lah . . Pelupa agaknya . . kekeke ~ So, kita terus pergi ke 4th terus lah kan ?? Banyak kali kena exam . . ? Haah ! Tuh dah semestinya . . Mula-mula exam macam biasa jekk . . Tapi bila masuk SEM 2, (SEM 2 stands for SEMESTER 2) Ha . . Start tuh lah bermulanya saat-saat yang menyeksakan . . Trial tuh lah , Trial nih lah, Post Trial tuh lah, Post Trial nih lah . . Pre-Trial lah and bermacam lagilah Trial nya ! Suma nya exam ! Tak silap saya lah kan . . Exam tuh paling kurang pon lebih dari enam kali banyak nye ! *tambah dengan SEM 1 sekali tau* Tapi tak tau lah kalau cikgu korang tak buat banyak exam . . Cikgu kata exam nih buat banyak kali sebab nak biasakan korang dengan soalan-soalan yang selalu keluar. . Tambah dengan latihannya lagi . . Tapi time nih dah tak dek lagi kerja sekolah, kerja sekolah tuh dah digantikan dengan LATIHAN yang sangat MENIMBUN !! Dah lah dengan latihannya + kena prepare exam lagi . . Masa tuh memang cukup serabut , dah macam orang gila dah gayanya ! Tapi bagi aku baik tak yah ada exam tuhh, sebab rasenye tak sampai seminggu je rehat dari exam dah ada exam lagi, penat sangat ! Sampai dah tak dek masa nak ulangkaji dah . . So aku  rasa baik bagi masa tuh biar buat ulangkaji, sebab masa SEM 1 aku banyak main, lambat buat ulangkaji, tu pasallah jadi cam nih , tak sempat nak ulangkaji dah . . So aku nasihatkan SEM 1 tuh banyakkan ulangkaji daripada main yekk :D Jangan jadi macam aku ! Nanti korang gak yang menyesal !!

Okay , now the 5th one, masuk terus lah yang last tuh kay ? Yang 6th tuh . . Sebab dua-dua tuh berkaitan kann ? Harapan mak and ayah . . Harapan . . Harapan . . Bila cakap pasal harapan nih . . Sebenarnya bukan harapan mak and ayah kita je . . Cikgu pon sama tau ! Harapan sekolah lah senang citer ! Ha . . tak terlupa gak harapan keluarga kita ^^ So korang kena lah buat betul-betul and dapat kan 8A tuh ! WAJIB tau dapat 8A ! Barulah semua bangga dengan kita . . Parents kita mintak satu je permintaan, 8A jekk . .Tapi bukan senang tau nak dapat, kena usaha dulu and sentiasa berdoa kat Allah . . Barulah senang nak dapat . Tapi kalau korang dah usaha and still tak dapat kann . . Jangan risau . . Maybe bukan rezeki korang kat situ . . Manalah tau korang akan dapat yang lebih baik kan ? SPM still ada, maybe rezeki korang kat situ kann ? Semua tak mustahil . . Betul tak ? Betul , betul , betul ! Hee :D -jadi upin ipin kejap, kejap jekk-

Okay  . . Thats all for this update ^^ Will update more next time . So, saya harap, dari sini korang boleh dapat banyak benda berfaedah . And jangan lupa jugak doakan saya supaya dapat 8A okay ?! Takut sangat nak tunggu result nih ! NIGHTMARE !!  And thanks for Readers yang nak baca post yang agak panjang lebar nih sampai ke akhir . Kalau ada apa nak komen boleh tulis kat comment box or chat box kay ? Kalau rasa post nih berguna and like it sila pergi ke bawah and click like (Y) okay  Jin Toncet dah nak out.  Bye-Bye semua ! *waving dengan muka sedih* 

FUH FUHH ! BERHABUK !


ASSALAMUALAIKUMMM ~

Hai Readers ^^ *jawab salam tuh , kalau tak jawab DOSA tau *

Hehehe , berhabuk dah weh blog aku nih . Yelahkan . Dah lama tak update . Ntah zaman tuk kaduk bila ntah aku last update lols .Bukan apa , bukan tak nak update tapi tak dek masa lah nak update .Almaklumlah. . tahun nih akukan PMR candidates . Eceh . So , tak dek masa sangat nak update , penuh dengan kerja sekolah jekk , penat tau ! Tapi kadang-kadang bukak jugak blog nih , cuma tak update jekk , last update time awal tahun kan ? Ye lah , time uhh tak banyak kerja sangat ^^ -bukak, bukak gak , tapi tak update . Apelah aku nihkan ? Kekeke ~ Lagi-lagi aku nih duduk kat asrama , lagilah tak dek masa nak bukak semua nih, so kena tunggu dapat cuti balik rumah baru boleh bukak, itu pon belum tentu lagi boleh bukak ke tak , sebab kerja sekolah banyak sangat . Hurm hurm . Dah tu je aku nak cakap . Takut bersawang pulak blog aku ni . Puihh 

GUMIHO (NINE FOX TAIL)

Assalammualaikum !
Hi !


Wahh malasnya nak buat keje . Ekceli tengah waktu SK(Sains Komputer) Sekarang ni . Malas nak dengar cikgu bebel . HAHA Teruknya Aku . Ampun cikgu ampun . Alah lagi pun aku dah siap kay yang cikgu suruh buat tuh . So curi" lah bukak blog jap Hehehe . Huwaaaa ! Aku nak tengok cite GUMIHOOO ! Best tau ! Aku suka tengok ekor perempuan tuh . CANTIKK ! Hiks tuh je nak kongsi :)


Cantik kan ekor dye tu ?

Pssttt ! Apis Manan pun suka tengok cite ni tau !
 
Copyright © All Right Reserved by Shu Naim