Assalammualaikum . Hi ! Terima kasih semua kerana sudi baca blog SHU NAIM :)

Sunday, July 5, 2015

PERMOHONAN UNTUK SAMBUNG BELAJAR



Allright seperti yang telah aku janjikan, entry kali ni aku akan post tentang permohonan yang korang korang boleh buat especially untuk lepasan SPM 2015 lah kan ? Samada permohonan yang sebelum SPM atau lepas SPM . Iyelah, biasanya freshie SPM mesti duk sibuk search maklumat itu ini , apa yang boleh dimohon lah , macam mana lah, Universiti okay tak ape lah kan ? Yelah sebab aku pun macam tuh HAHAHA

Psttt ! Post kalini agak panjang . So rajin rajin lah membaca . 
Tehee ^^

Tapi kalau yang bukan lepasan SPM 2015 nak take a look pun ape salahnya kan ? Yang SPM candidates 2016 and next next year nanti pun boleh . And sekarang bukan student je yang sibuk search search itu ini , parent pun sama naik tau ! Tolong search kan untuk anak-anaknya . Samalah macam mak aku HEHE Iyelah kita ni time belum SPM tak mau di-searchnya . Kalau search pun sikit ajekan ? ni dah lepas SPM , lepas ambik result barulah nak terkalut kalut cari information kat ceruk mana pun *macam aku aje -,,- pang sikit* Okay now back to the point . 

P/S : Segala permohonan yang aku cakap ni semuanya yang aku buat and tahu melainkan aku mention. Kalau korang korang ada buat permohonan lain yang aku tak mention bolehlah share" yee . Just komen/shout/PM (:

Antara permohonan yang boleh dibuat sebelum SPM ialah yang seperti biasa , permohonan untuk matrik . Yang ni korang kena beli no pin bagai kat BSN nanti pastu isi permohonan online then save draft . Tapi ade 3 pilihan yang korang boleh bagi, so pilihlah tempat matrik mana yang korang nak . Yang nih aku tak tau bila dia bukak permohonan dulu sebab aku mohon lambat gila . Sebab aku ingat mula-mula mak aku cakap tak payah mohon , sekali mak aku cakap mohon ajelah rupanya . Haiyoo Tapi kalau budak MRSM yang tolong belikan no pin bagai tu cikgu lah . Tapi aku ni sebab lambat sangat bagi tahu cikgu aku, terpaksa lah aku buat aje sendiri . So aku ni pun dengan kelam kabut mintaklah tolong dengan kawan aku yang sorang ni, dia ex-mrsm muar, kawan baik akulah, Faris namanya, mintak tolong belikan no pin sebab aku takut tarikh permohonan tu dah ditutup . Sepatutnya dah tutup tapi tahun lepas die extend sampai 30 November kalau tak silap aku . Korang fill in je form tuh then print . Kalau tak nak print,save aje dulu . Done . Then next year kau tunggu ajelah result tuk matrik iyee

Ohhh lagi satu, lupa pulak, kalau budak MRSM ade lagi satu permohonan yang boleh dibuat . Nama program tu PPPM kut entahlah . Aku pun dah tak ingat . Yang aku pasti triple 'P' and single'M' maybe takpun 'I' ke HAHAHA sorrylah aku tak ingat . Ni kira macam fast track lah, and guna result Trial . Siapa yang dapat ni boleh start sambung belajar next year dalam bulan 1 atau 2 . And yess sebelum ambik result SPM . Dah nama pun pakai result Trial kan ? HAHAH

Next yang kau boleh mohon ialah UniKL . Ni aku mohon masa lepas ambik result SPM . Ambik result 3 March 2015 kalau tak silap aku, then pukul 12 tengah malam tepat 4 March tu terus aku mohon untuk UniKL . Cehh macam excited gilakan ? Aku rasa macam aku orang first yang submit form tu HAHAH Form uniKL ni sikit je kena isi . Kalau UniKL ni dia ada banyak fasa tau untuk mohon . Means kau ade banyak masa nak mohon . Kalau kau tak mohon sebelum ni and dah terlepas tunggu next tarikhnya yang boleh mohon. Bezanya cuma result lambat and intake pun lambatlah . Then serasa aku 4 March tu jugak boleh mohon JPA . Tak ingat pulak bila tarikh tutup permohonan sebab aku tak mohon . So siapa yang nak mohon JPA silalah tanya orang lain . Sorry 

Hah ni pun yang common jugak . UPU . Hah kau mohon lah UPU . Penting . Ni beli no pin memang awal tapi nak isi form tu lambat sikit takpe sebab tarikh tutup permohonan dia memang lambat . So in the mean time tu bolehlah kalau kau nak usha usha course yang ade tuh dulu, yang kau berminat ke, sesuai ke, and paling penting kena dengan result kau. Form dye memang banyak yang perlu diisi . Tapi ni kau boleh ubah" course and Universiti ape yang kau nak sebelum tarikh tutup permohonan but make sure kau submit . Jangan tak submit pulak . Kalau mintak yang bahagian Poly tu boleh bagi sekurangnya 5 pilihan . Kalau yang Uni tu 10 rasanya kalau tak silap aku . No pin kalau tahun 2014(lepasan SPM 2013) RM10 je . Then tahun 2015(lepasan SPM 2014) RM15.60 . Gila mahal . Tapi untuk tahun 2016(lepasan SPM 2015) ni aku tak tahu lah . Dengan GST bagai ughh -..-" Rajin rajin lah tengok surat khabar masa awal" tahun tu . Mak aku lah rajin baca , aku rajin scroll twitter je ,so aku tau dari kawan kawan aku . *Ada benefit hokayy aku scroll TL twitter pun*

Seterusnya kau boleh mohon untuk Ijazah Perguruan . PPISM kalau tak silap aku . Ni ayah aku tolong mohonkan sebab aku tak tau pun dah bukak permohonan . Ini pun ayah aku mohon masa dah nak tarikh tutup permohonan rasanya . Form dye agaklah panjang . And setahu aku sekarang PPISM ni kebanyakkannya sekarang nak yang student dapat 5A-7A sebab dia taknak student yang tahu baca bukuu, cerdik pandai, teori aje, tapi nak yang praktikal semua okay . Yang ni korang boleh pilih tiga subjekk untuk permohonan tapi setahu aku siapa yang dapat pun PPISM ni kena jugak belajar subjek lain . Tapi even kalau kau lepas permohonan ni kau kena ade ujian UKCG lah, Interview lah, shortlist lah . Huh macam macam ! Kalau nak tahu sila guna khidmat Mr. Google iyee sebab aku malas nak bebel pepanjang and aku tak dapat pun permohonan ni .

P/S : Isi form PPISM leklok sebab susah nak betulkan balik kalau kau dah submit . 

Yang terakhir sekali, antara benda lain yang kau boleh mohon jugak ialah GMI, KPM, KPTM, UPIM, PALAM, PASUM, Giat MARA and so on . Semua ni aku tak mohon pun . Tapi yang Giat MARA tu kalau kau masuk cuma peringkat sijil je . Saja tambah ilmu and pengalaman ajelah . Tu je . Bukan macam Uni ke ape ke . And kalau kau anak orang kaya and nak mohon Uni yang swasta pun boleh aje tapi make sure cari Uni yang orang recognized so tak lah membazir ilmu kau belajar and senang dapat kerja . Jangan main mohon and terima aje tanpa baca ape rules&regulation dia, terms&condition ke ape ke . Make sure faham and kalau boleh direct contact yang berkenaan terus . 

So setakat ini ajelah yang aku boleh bantu korang korang semua . Maybe ade beberapa information yang aku nak beritahu korang tapi aku terlupa , so im sorry . Kalau ade masa and aku ingat aku akan update . Sebab sekarang  ni time aku tengah taip entry ni aku dah ngantuk gilos siap tersengguk lagi HAHAH Eh ni serious ni serious HAHAH Tapi aku gagahkan jugakk sebab aku tak nak tangguh , nanti aku malas dah nak taip . 

So kalau ade ape information yang nak share silalah bagi tau ye . Or ade apa pertanyaan boleh lah comment/IM FB/Tweet/Shout/Ask.fm aku (: Tapi better korang IM FB/tweet/Ask.fm aku kalau nak aku cepat reply lah atau nak number supaya senang contact sebab kenkadang aku jarang sikit cek blog aku ni . Hokayy ? Kalau FB, Twitter and Ask.fm tu rajinlah jugak aku bukak tuk cek noty :) So kalau ade apa apa pertanyaan atau cadangan boleh lah bagi tau yee ^^ Thanks sebab sudi baca entry yang panjang berjela ni yee HEE

Penat aihh tangan aku menaip ni . Hope ade feedback :)



Saturday, July 4, 2015

TAWARAN BELAJAR



Assalammualaikum dan selamat sejahtera semua ^^ Woot woot lama gila kan aku tak update blog ? Last bulan empat hari tu . Iyelah, dah makin busy lah katekan . Cett busy hapenya HAHAH Sebenarnya aku sibuk tolong mak aku buat sample kuih raya . Yelah untuk ambik tempahan kuih raya kan ?  Tu yang tak sempat nak update ape pun , pastu busy nak uruskan masuk UniKL RCMP pulak .

What ?!! UniKL ? Yesss Aku masuk Unikl RCMP :) 21/7 hari tu aku daftar . By the time aku type post ni, dah 13 hari aku kat UniKL ni .Okayy sekarang aku bukan nak citer pasal Unikl ni . Aku cuma nak cerita tawaran belajar yang aku dapat sepanjang aku mereput kat rumah HAHAHA 

Okay ni bukan aku nak berlagak ke hape iyee . Aku cuma nak share je tawaran yang aku dapat . Tapi kalau korang korang nak cot cet cot cet itu ini , lantak . Do I care kan ? If you hate it then im assure you to leave this blog :) DON'T HESITATE Okayy ? Kay now back to the topic . First tawaran yang aku dapat ialah tawaran daripada UniKL RCMP[Royal College Of Medicine Perak]-(dulu disebut sebagai Kolej Perubatan Diraja Perak) . Yang ni aku memang tak sangka aku akan dapat sebab yelah result aku takdeklah gempak mana, tapi Alhamdulillah . Mungkin memang dah rezeki aku kan ? UniKL ni aku memang mohon . Lepas aje ambik result SPM tahun lepas , 3 March 2014 kalau tak silap , terus pukul 12 tengah malam tu aku mohon . Wahhh macam excited aje nak mohon kan ? Aku rasa macam aku aje orang pertama yang mohon HAHAHA . Okay pasal permohonan aku akan tulis next entry pulak . Taknak bebel pepanjang kat sini .

Hokayy nextnya , aku dapat tawaran matrik . Aku dapat Matrik Kelantan . Huwaa memang aku tak nak lah . Aku mohon Melaka, Selangor, Pahang tapi dapatnya Kelantan . Agaknya dia memang nak bagi yang dekat dengan rumah kot ? Baik betul ? HewHew . Yang ni matrik ni memang dah lama kena mohon . Sebelum SPM lagi . Kay pasal permohonan matrik ni pun aku akan bagi tahu sekali lah kat next entry kay ?

Tawaran yang ketiga aku dapat ialah tawaran dari MSU . Hah yang ni aku gelabah sikit . Iyelah aku tak dek mohon pun tetiba dapat surat tawaran .Haikkk ? Aku result bukan bagus mana pun kalau dia nak bagi tawaran kat aku . HAHAH So bila aku tanya pasal MSU ni kat kengkawan aku, diaorang kata memang ramai yang dapat, tapi still MSU pilih yang not bad lah . Aku sampai dapat dua kot surat dari MSU .Ingatkan desperate sangat kan nak aku jadi student dia , cett HAHAH padahal dia salah tulis nama aku , yang BT. jadi Bin -..- Heshh barann sebab tuh dye hantar dua surat , untuk pembetulan satu . Haiyoo lahh

Then, tawaran yang paling last aku dapat ialah tawaran dari KPTM . Politeknik ape ntah , aku dah lupa . Tapi seriously yang ni kalau tak silap aku , aku tak mohon . Tetiba dapat . Lagi pun UPU pon aku tak dapat . And setahu aku kalau nak mohon KPTM ke hape ke kena mohon kat database dia lah . Tu yang aku pelik , tapi aku abaikan je. Aku tak terima jugak .

So itulah antara tawaran yang aku dapat . Permohonan yang aku tak dapat tawarannya cuma UPU dengan ape tu yang guru tu PPISM rasanya . Hurmm takpelah . That's all i wanna share with you olls . Terima kasih lah sudi singgah dan baca blog aku ni HEHE Do comment/LIKE/Tweet/Shout :)

Saturday, April 25, 2015

JUBAH ELSA 2.0

Haii you ollss . Dah berapa hari ekk aku tak mengapdate HAHAH Malas sikit rasanya Heheh Tapi tadi tetiba teringatkan JUBAH ELSA 2.0 nihh . Maigaddd aku tengah tergila sangat dengan Jubah Elsa 2.0 ni

Hah kau orang jangan lah ingat aku ni kebudakan sangat , sampai minat nau dengan si Elsa tu . Lol Lastik sape yang percaya tu HAHAH . Masalahnya bila aku tgk jubah tu , jubah tu memang lawa cantik gilerr . Cuba lah kau orang cari jubah tu . Pergi aje kat laman web atau facebook Bella Ammara :)

Maigad , bila dengar Bella Ammara mesti korang macam "wahh Bella Ammara tu" hahah Yess Bella Ammara punya baju memang ler cecantik and memang ler memahal Hahah . Im crying hokay nak kan baju tuh . Kay ni tipu lol . Btw aku nak gila Raya tahun ni Jubah Elsa 2.0 tu satu . Takpun memana jubah Bella Ammara satu . 

Tapi daripada aku bazir duit gi beli jubah Bella Ammara yang lain , baik aku kumpul aje duit beli Jubah Elsa 2.0 tuh . Hiks Sebab harga Jubah Elsa tu RM179 kau tau . Tsk Tsk . Sedih aku . Rasanya tahun ni memang ta dapat lah . Lagipun my mom cakap kalau beli untuk annual dinner ke hape ke nanti hokay jugakk . Hurmm pape je lah . Btw, Jubah Bella Ammara yang lain pun semuanya cecantik sebab design dyeorg lain dari yang lain . Colour pun lain dari yang lain but still cantik . Simple and nice :) 

Meh sini aku tunjuk kat korang gambar" jubah yang aku dok gilakan sangat ni . Huwaaa TT.TT Aku ni jenis tak suka beli jubah yang dah biasa orang jual atau dah biasa orang pakai . Aku suka cari jubah yang orang lain tak pakai lagi , means aku tak penah jumpa orang pakai Luls 

Click untuk lebih jelas 
Yang biru ni yang paling aku nak . OMG Cantik gila HAHAH Maybe korang cakap biasa , tapi bagi aku tak . Luls 

Click untuk lebih jelas

Click untuk lebih jelas

Sebenarnya ada banyak lagi colour , tapi malas aku nak upload banyak" . Korang cari ler sendiri kay ? Hiks . 

Wednesday, April 22, 2015

TUTORIAL | DAPATKAN URL IMAGE GOOGLE (3 CARA)


Aloha ! Hehehe 
Tutorial ni aku buat sebab ade sesetengah blogger mesti ada masalah nak edit blog bila melibatkan URL URL image ni kan ? Itu tak kena lah , Ini tak kena lah . Haihh macam macam .

Kayy memandangkan Google pun tak sama macam dulu , so cara pun lain kay .
Ada 3 cara . Pilihlah memana yang korang rasa lagi suka and senang yee ^^

CARA 1

1. Korang cari lah gambar korang suka kan ? Aku cari ..... Hehehe
Click untuk lebih jelas

2. Tekan RIGHT CLICK pulak kat gambar tu > Copy Image URL 

Click untuk lebih jelas
3. Done ! Now paste lah URL tu .

CARA 2

1. Korang cari lah gambar korang suka kan ? Aku cari ..... Hehehe
Click untuk lebih jelas

2. Then korang CLICK SEKALI kat gambar tuh . Akan keluar macam ni .

Click untuk lebih jelas

3. Tekan RIGHT CLICK pulak > Copy Image URL 

Click untuk lebih jelas
4. Done . Now paste lah .

CARA 3

1. Korang cari lah gambar korang suka kan ? Aku cari ..... Hehehe

Click untuk lebih jelas

2. Then korang CLICK SEKALI kat gambar tuh . Pastu tekan View Image .

Click untuk lebih jelas

3. Pastuh korang pergi CLICK SEKALI SAHAJA kat atas , yang tempat link tu . Nanti dye akan terhighlight kan ? Bila dah terhighlight tu , tekan RIGHT CLICK > Copy / Ctrl + C

Click untuk lebih jelas

4. Done ! Now paste lah ! 

*Sorrylah panjang sangat Tutorial nya :( 
*Kalau tak tau cara guna Ctrl + C boleh tengok SINI . 
*Nak tahu cara guna paste yang lebih senang boleh tengok SINI

TUTORIAL | BEZAKAN BLOG ID DAN POST ID


Hai korang ! 
Tutorial ni for those yang tanya sama ke POST ID dan BLOG ID
LAIN ye adik adik kakak kakak abang abang . 

Meh sini aku tunjuk ape yang lainnya .

1. Blog ID korang boleh dapatkan ikut Tutorial yang INI and tambahan korang boleh dapatkan Blog ID dekat tempat Post Entry jugak .

2. Post ID pulak korang hanya boleh dapatkan dekat tempat nak Post Entry SAHAJA okayy . Contoh gambar kat bawah 

Click untuk lebih jelas

*Yang MERAH tu BLOG ID
*Yang BIRU tu POST ID

3. Ambil SEMUA NOMBOR Blog ID atau Post ID SELEPAS simbol EQUAL / '=' kay ? So itulah Blog ID atau Post ID korang .

Lepas ni jangan kata Blog ID dan Post ID sama lagi kay . 

TUTORIAL | CARA DAPATKAN BLOG ID


Hai hai korang ! 
Kay tutorial yang ni penting for newbies sebab ade code yang memerlukan Blog ID kan ? 
So tengok tutorial ni . Alah senang aje .


1. Log In > Dashboard ATAU Log In > Dashboard > Layout ATAU Log In > Dashboard > Edit Html 

2 . Korang boleh pergi kat mana mana antara tiga yang kat atas tuh untuk dapatkan Blog ID yee . Boleh ambil kat Dashboard , kat Layout , kat Edit Html . 

3. Blog ID dekat Layout
Click untuk lebih jelas

   Blog ID dekat Edit Html

Click untuk lebih jelas
4. So korang ambil SEMUA NOMBOR yang SELEPAS tanda EQUAL / '=' tuh kayy ? So itulah Blog ID korang . Kalau nak ambil kat dashboard pun sama kayy .


Pstt ! Tak kisah lah korang nak ambil kat mana pun sebab Blog ID korang sama je kay :) Kalau dah jumpa bagi tau !

TUTORIAL | REMOVE FOLLOWING BLOG


Hey korang ! Kay hari ni aku nak buat tutorial macam mana nak remove following blog . Sebab tak semua orang tau macam mana nak remove following blog kan ?

Iyelahh ada sesetengah blog yang kita follow tuh dah berzaman kan tak berupdate . Buat semak aje kat Newsfeed kann ? So jom tengok tutorial ni . Senang aje . Jangan risauu .


1. Log In > Dashboard 

2. Scroll bawah sikit sampai nampak blog list yang korang follow . Tengok gambar kat bawah ni .

Click untuk lebih jelas
3. Then korang tengok tengok lah blog mana yang dah lama tak berupdate tuh , yang korang nak remove tuh . Then , tekan kat button yang simbol Setting yang aku boldkan kotak macam kat gambar atas tu .

4. Then akan keluar macam gambar kat bawah ni . Pilihlah blog yang korang nak remove tadi . Then tekan Setting .

Click untuk lebih jelas

5. Then bila dah tekan keluar gambar macam kat bawah ni pulak . So korang tekan lah Stop following this site .

Click untuk lebih jelas
6 . Then tekan Stop following .

Click untuk lebih jelas

7. Done ! Senang kan ? Then korang  tekan lag balik Dashboard tu kalau nak pergi kat tempat asal .

Pstt ! Kalau korang ada nak remove lagi , repeat aje step 4 sampai step 6 okayy ? Pastuh baru tekan Dashboard balik kay ? Kalau dah jadi bagi tau lah yee (:



Tuesday, April 21, 2015

TUTORIAL | CARA GUNA PRINTSCREEN



Hai korang ! Kay ni tutorial untuk Guna PrintScreen cara MUDAH ye . Alah pakai PAINT aje pun takpe Okay meh sini nak ajar korang . Yang Newbies tuh yang tak tau eloklah tengok :) Yang dah senior dalam dunia bloggers ni tapi still tak tau pun boleh tengok :)

Ape tuh PrintScreen ? Alahh yang macam snapshot tuh lerr . Kalau tak tau jugak tengok ajelah tutorial ni .

1. First korang gi bukak tab yang korang nak PrintScreen tuh . Contoh macam aku , aku nak printscreen header FB aku , so aku bukak lah tab untuk FB . 

Click untuk lebih jelas
2. Dah bukak korang punya ? Pastikan gambar yang korang nak ambil tu ade dekat screen means kalau gambar tuh kat bawah ke , scroll lah sikit .

3. Now tekan lah PrtSc dekat sebelah button F12 tu . Dah tekan ? Tekan sekali aje cukup .

4. Now bukak Paint korang . Then click tempat paint tuh .

5. Tekan Right Click > Paste atau tekan Ctrl + V 

6. Now korang click Crop > Crop gambar korang > Click crop balik


Click untuk lebih jelas
7. Dapat lah gambar yang korang crop tadi tuh 


Click untuk lebih jelas
8. Dah dapatkan ? Then sekarang save lah ! Save as JPEG picture tau ! 


Click untuk lebih jelas
9. Done ! Nampak je banyak step tapi senang aje sebenarnya .


Kalau jadi tu bagi tau lah yee ? Hihi




Monday, April 20, 2015

BELLA AMMARA


Hai korang ! Hah korang mesti pernah dengar nama Bella Ammara kan ? Alahh yang butik jubah bagai tuhh . Fullamak aii , baju dye dah ler cecantik , harga pun cantik ! Hadoyai teringin tau nak beli jubah jenama Bella Ammara ni tau . Sebab cantik sesangat >,< *Aku ni dah lah tak boleh tengok jubah cantik" . Rasa nak beli aja*

Bagi korang korang yang minat beli jubah boleh lah tengok dekat website Bella Ammara ni . Cantik" tau ! And lagi" baju dyeorang , design dye tak sama dengan design yang biasa kita nampak tuh . Colour dye pun cantik . Kain pun bermutu . Simple tapi cantik . Kalau korang nak beli online boleh , tak pun nak pegi beli kat butik dye sendiri pun boleh . Baru" ni Bella Ammara ada buat Grand Opening untuk butik dye . Tapi aku tak pergi sebab lambat tahu . Luls

Then sekarang , Bella Ammara tgk buat give away menang iPhone 6 tau untuk jubah baru dyeorang iaitu jubah Najua . Boleh tengok kat SINI . Korang boleh beli Jubah Najua then post dekat Instagram . Jangan lupa tag #ootd #BellaAmmara and lain" kay . Then korang , boleh lah survey" jubah dye yang cecantik . Hee :)

OMG , I'm craving for Jubah Ammara :( Luls . Craving kutt AHAHA

TUTORIAL | CARA GUNA BUTTON CTRL + V

Hello there ! Ni tutorial last tentang button" bagai tuh . So korang yang newbies tak perlulah risau lagi . Boleh lah edit edit blog korang kasi cantik kebabomm kan ? Nanti jangan lupa credit ye Hehe


1. Button Ctrl + V ni untuk paste tau *Mesti korang pelik kan asal V untuk paste Luls . Aku pun tak tau* Tak kesah lah korang nak paste code ke , lirik laguu ke , ke ape ke , semua boleh . Semua Ctrl + F/A/C/V boleh pakai dekat Words or tempat lain selain blog jugak .

2. Cara guna : contoh korang dah copy code yang korang nak , then tinggal nak paste je . 

3. Pergi tempat korang nak paste . Sebagai contoh dekat Edit Html . 

4. Log In > Dashboard > Template > Edit Html . CLICK tempat yang korang nak paste *Kalau click akan ada simbol ready nak taip*

Click untuk lebih jelas

5. Then tekan Ctrl + V SERENTAK untuk paste . Gambar kat bawah ni bila dah paste .

Click untuk lebih jelas

6. Siap ! Tapi korang jangan terpinga pinga pulak , duk mencari code yang korang dah paste tadi . Lagi" kalau code yang panjang sebab bila dah paste , code tu TAKKAN 'terhighlight' and ade warna kelabu asap kayy . Tengok gambar step 4 tu , dye tak terhighlight pun kan .


Pstt ! Kalau susah sangat nak tekan serentak , boleh tengok SINI









TUTORIAL | CARA GUNA BUTTON CTRL + C

HewHew Haii koraang ! Hari ni nak buat Tutorial for Newbies jugak . Cara guna button Ctrl + C . Kay tak nak cakap banyak . Nak siapkan cepat Tutorial ni . Hehehe


1. Kay button Ctrl + C ni kegunaan dye untuk copy code or pape je yang korang nak copy . Lagi" kalau blog tuh dia buat disable right click kan ? Macam blog aku Huhu . Janganlah korang terpinga-pinga pulak apa pasai tak boleh copy ni . Hahaha

2. Cara guna : HIGHLIGHT code yang korang nak copy tu . Sebagai contoh , aku nak copy code dekat Edit Html . Ikut step 3 .

3. Log In > Dashboard > Template > Edit Html . Then highlight lah code yang korang nak copy .

Click untuk lebih jelas

4. Lepas dah highlight tu , korang tekan Ctrl + C SERENTAK . Pastikan serentak , kalau tak dye tak akan 'ter-copy' kay 

5. Then paste lah code tu kat mana" yang korang nak paste tuh . Tak tau macam mana nak Paste ? Tengok SINI


Pstt ! Kalau susah sangat nak tekan serentak , boleh tengok SINI




TUTORIAL | CARA GUNA BUTTON CTRL + A

Hallo ! Okay ni Tutorial untuk cara guna Ctrl + A pulak . This Tutorial also for newbies too . So korang korang yang lain yang dah jadi mentor tu BW lah kat entry aku yang dah mereput lagi tak best tuu yee . Hewhew


1.Button Ctrl + A ni kegunaan dye untuk Select All . Means kalau korang nak copy code yang banyak contoh macam nak copy code kat Edit Html , untuk backup takut error nanti kan , boleh lah apply cara ni . Then boleh korang save kat Note Pad or Sticky Note .

2. Caranya macam ni : korang pergi tempat korang nak copy code , contohnya dekat Edit Html . Ikut step 3 .

3. Log In > Dashboard > Template > Edit Html

4. Then CLICK box tu *kalau click mesti ade simbol ready nak taip*

Click untuk lebih jelas

5. Pastu tekan Ctrl + A SERENTAK . Kalau dye dah keluar colour kelabu asap , and scroll bar tuh dah kat bawah means dah Select All lah tu .
Click untuk lebih jelas 

6. Then , bolehlah korang Copy Paste code tersebut or nak delete ke ape ke . Buat lah ape yg patut . Tak tau macam mana nak copy ? Tengok SINI 


Pstt ! Kalau susah sangat nak tekan serentak , boleh tengok SINI .
 



TUTORIAL | TAK PERLU TEKAN SERENTAK


Hye ! Kay Tutorial ni sebenarnya for those yang susah sangat nak tekan Ctrl + F/A/C/V serentak. Haiyoo mau tekan serentak pun payah kaa ? .

 Even korang pandang remeh , tapi for newbies ia memang lah susah kan ? Lagi" banyak nak kena pakai Ctrl + F/C/V kan ? So ni cara senang selain daripada tekan serentak . 

Okay , Lets start now !


Ctrl + F 

1. Click tempat yang korang nak search .
2. Tekan CTRL dulu . JANGAN LEPAS
3. Then tekan F . Bila dah tekan F , baru boleh lepas Ctrl tu . Tak pun , kalau dah keluar kotak dye tuh dah lah .
4. Done .

Ctrl + A

1. Click tempat yang korang nak Select All .
2. Tekan CTRL dulu . JANGAN LEPAS
3. Then tekan A . Bila dah tekan A , baru boleh lepas Ctrl . Tak pun kalau dah keluar yang colour kelabu asap tuh means dah Select All .
4. Done .

Ctrl + C

1. Highlight tempat yang korang nak copy .
2. Tekan CTRL dulu . JANGAN LEPAS
3. Then Tekan C . Bila dah tekan C baru boleh lepas Ctrl . Make sure tekan bebetul !
4. Done .

Ctrl + V

1. Click tempat yang korang nak paste .
2. Tekan CTRL dulu . JANGAN LEPAS
3. Then tekan V . Bila dah tekan V baru boleh lepas Ctrl . Tak pun kalau dah ade kat situ code yang korang nak paste tadi , means dah tekan lah tuh .
4. Done

Psstt Senang kan ? Tak payah nak serentak" bagai . Cer komen sikit yee


         

TUTORIAL | CARA GUNA BUTTON CTRL+F

Hye hye korang ! Okay hari ni aku nak buat tutorial . Ekceli ni first time aku buat Tutorial , so aku buat yang ringan" aje dulu . Especially for NEWBIES . Korang korang yang bloggers lelama ni takpe lah , dah pandai . Hikhok . 


Dahlah . Jom start sekarang ! Hope korang faham sebab ni first tutorial aku :)

1.First sekali , button Ctrl + F ni gunanya untuk search code . Ala search" code untuk korang edit" blog korang nanti lah . Ia memudahkan korang untuk search code yang korang nak edit .

2.Cara guna : contoh korang nak search code dekat Edit Html kan...

3.Ikut ni : Log in >  Dashboard > Template > Edit Html . Nampak kotak bawah ni kan ? Korang CLICK kotak Edit Html tu*kalau dah click ade simbol ready nak taip*

Click untuk lebih jelas
4. Then lepas dah click kotak tu , Korang tekan Ctrl + F SERENTAK . Then nanti dye akan keluar kotak macamkat bawah tuh 

Click untuk lebih jelas
5. Then korang taip lah code yang korang nak search tuh dalam kotak tuu . Then tekan ENTER . Bila dah tekan enter baru dye akan keluar code yang korang search tuh , macam yang aku kotakkan kat sebelah kiri .


Click untuk lebih jelas
6.Then bolehlah korang edit . Make sure tekan CLICK dan ENTER . Kalau korang tak jumpa jugak code yang korang cari , mungkin code korang tu salah atau tak ada .

Pstt ! Kalau susah sangat nak tekan SERENTAK , boleh tengok SINI




AKHIRNYAAAA !!

Hai korang ! Hewhew . Akhirnya siap jugak blog aku ni . Aku amik masa lebih kurang 2 MINGGU tau nak re-edit blog ni *mesti terkejut kan apesal lama sangat nak edit HAHA* . Almaklumlah , tenet pun lembab , laptop pun laptop lama , cepat overheated , pastuh hang . Haiyyyaaa banyak susah maa . Tapi akhirnya dapat jugak aku siapkan . Just ade sikit" widget yang aku tak letak lagi and lagu . Yess ! Laguu . Hurmm tuh coding tak betul soo dalam process untuk betulkan . Hope ramai yang suka blog aku :) 

Now aku nak buat page for tutorial and tempahan for siapa yang berminat lah nanti ^^ . Apa apa pun thanks sesangat kat BLOGGER IDOL aku iaitu Kak Lyssa Faizureen ! Yelahh banyak woo aku refer Tutorial dye ! Tapi ni aku nak buat tutorial bukan nak copy Kak Lyssa punya tau . Ade tutorial yang memang dari aku hokayy . And ade tutorial Kak Lyssa yang aku akan Re-Tutorial sebab ade sesetengah tutorial Kak Lyssa pakai dashboard lama . So setelah aku mencuba Try and Error , aku akan share dengan korang yee nanti :) And aku akan credit for Kak Lyssa jugak (:

Yang tutorial lain means dari blog lain , aku akan tulis lah via and credit . Jangan risau kayy . Kita bloggers tak main lah copy-cats kan ? Kan ? Because copy-cats is suck ! Huhu . And lupa pulak , kebanyakannya , Freebies ke , Gif ke , Sidebar ke , Icon ke , Background ke , yang mana korang nampak macam ade dalam tutorial Kak Lyssa tu , semuanya Kak Lyssa punya unless stated . So all credits i give to her sebab banyak pakai dye punya . Lastly . Jangan lupa follow Kak Lyssa tau ! Eceh promote sikit . HAHAHA

Acano ? Cantik tak belog aku ? Heheh kalau okay komen sikit yee


Friday, April 17, 2015

AIKK TEMPLATE DESIGNER PULAK ?

Assalammualaikum ~
Hai hai you olls


HEHEHEH , Selepas berpenat lelah , bertungkus lumus nak buat BLOGSKIN , akhirnya aku tukar balik pakai TEMPLATE DESIGNER . Buat DENIM TEMPLATE pulak . Heheh sebab penat lah buat Blogskin tu . Tak semua code kita sama dengan orang . So aku ni pun penat ler mencari tutorial Blogskin haihh . Kejap buat jadi , kejap buat tak jadi . Ayoyoyo Pening maa . Aku ni tak dek lah teror mana coding tapi not bad lah kalau nak tukar sikit" coding tu . Tapi main hetam lah . Kekadang Tutorial Kak Lyssa yang untuk DENIM TEMPLATE tu aku main ubah aje untuk pakai kat BLOGSKIN . HEHEH . Kalau jadi , save . Kalau tak tukar balik . HAHAH So aku decide buat balik Denim Template . Tapi yang jadi masalahnya background aku tuh . Hape entah masalahnya . Jadi tengah aku duk membelek masalah aku ni , aku pegi lah usha usha sikit tutorial KAK LYSSA . Manalah tau ade yang aku boleh pakai nak buat adjust background aku ni . Then tetiba jumpa lah Tutorial Freebies Vertical Stripes Background . Cecantik !! So aku try" lah buat . Aku cari code background lama aku tak jumpa sebab nak delete dululah kan ? Tak jumpa . Ahhh lantak . Yang penting aku try dulu buat background tuh . Nahh dah jadi so aku tukar aje lah pakai template denim tuh . Tapi template classis for Blogskin tuh aku still simpan so bila" masa aku nak tukar copy paste aje . Hiks . So cemana dengan aku punya blog sekarang ? I think much better kot HAHAH . BTW , Entry nih untuk testing aje untuk edit" something . HAHAHA

Kak Lyssa , kan bagus kalau Kak Lyssa ade buat Tutorial for Blogskin . Tehee

Monday, April 13, 2015

UNDER CONSTRUCTION

 Assalammualaikum
Hye !



UNDER CONSTRUCTION ? Yes my blog is under construction right now . 

Act dah lama nak adjust blog ni . Just takdek masa . Tak tau kenapa dgn coding yang lama , yang Nawa tolong editkan dulu . Background macam server down je luls . So dengan line yang macam siput **** ni aku tabahkan jugak diri ni nak edit semula blog ni . Tapi disebabkan aku taktau cemana nak betulkan blog lama(design lama) sebab aku taktau ape masalahnya , so aku tukar je coding jadi BlogSkin punya . Daripada Template  , Denim Template , aku tukar ke Classic Template jadikan Blogskin . Apepun thanks Nawa sebab tolong editkan dulu ! And sorry sebab tukar . Heheh  

Lagi pun aku memang dah lama nak try buat BlogSkin . So akhirnya berjaya jugak . Tapi banyak lagi yang belum siap coding . Banyak lagi kena betulkan and tambah . Dengan nak hadap lappy aku yg overheated ni lagi Ughh . So ni je setakat ni yang aku dah coding . Will need to do a lot of things later !


Tido lambat lagilah nampaknya -.-"


 
Copyright © All Right Reserved by Shu Naim