Assalammualaikum . Hi ! Terima kasih semua kerana sudi baca blog SHU NAIM :)

Saturday, April 25, 2015

JUBAH ELSA 2.0

Haii you ollss . Dah berapa hari ekk aku tak mengapdate HAHAH Malas sikit rasanya Heheh Tapi tadi tetiba teringatkan JUBAH ELSA 2.0 nihh . Maigaddd aku tengah tergila sangat dengan Jubah Elsa 2.0 ni

Hah kau orang jangan lah ingat aku ni kebudakan sangat , sampai minat nau dengan si Elsa tu . Lol Lastik sape yang percaya tu HAHAH . Masalahnya bila aku tgk jubah tu , jubah tu memang lawa cantik gilerr . Cuba lah kau orang cari jubah tu . Pergi aje kat laman web atau facebook Bella Ammara :)

Maigad , bila dengar Bella Ammara mesti korang macam "wahh Bella Ammara tu" hahah Yess Bella Ammara punya baju memang ler cecantik and memang ler memahal Hahah . Im crying hokay nak kan baju tuh . Kay ni tipu lol . Btw aku nak gila Raya tahun ni Jubah Elsa 2.0 tu satu . Takpun memana jubah Bella Ammara satu . 

Tapi daripada aku bazir duit gi beli jubah Bella Ammara yang lain , baik aku kumpul aje duit beli Jubah Elsa 2.0 tuh . Hiks Sebab harga Jubah Elsa tu RM179 kau tau . Tsk Tsk . Sedih aku . Rasanya tahun ni memang ta dapat lah . Lagipun my mom cakap kalau beli untuk annual dinner ke hape ke nanti hokay jugakk . Hurmm pape je lah . Btw, Jubah Bella Ammara yang lain pun semuanya cecantik sebab design dyeorg lain dari yang lain . Colour pun lain dari yang lain but still cantik . Simple and nice :) 

Meh sini aku tunjuk kat korang gambar" jubah yang aku dok gilakan sangat ni . Huwaaa TT.TT Aku ni jenis tak suka beli jubah yang dah biasa orang jual atau dah biasa orang pakai . Aku suka cari jubah yang orang lain tak pakai lagi , means aku tak penah jumpa orang pakai Luls 

Click untuk lebih jelas 
Yang biru ni yang paling aku nak . OMG Cantik gila HAHAH Maybe korang cakap biasa , tapi bagi aku tak . Luls 

Click untuk lebih jelas

Click untuk lebih jelas

Sebenarnya ada banyak lagi colour , tapi malas aku nak upload banyak" . Korang cari ler sendiri kay ? Hiks . 

Wednesday, April 22, 2015

TUTORIAL | DAPATKAN URL IMAGE GOOGLE (3 CARA)


Aloha ! Hehehe 
Tutorial ni aku buat sebab ade sesetengah blogger mesti ada masalah nak edit blog bila melibatkan URL URL image ni kan ? Itu tak kena lah , Ini tak kena lah . Haihh macam macam .

Kayy memandangkan Google pun tak sama macam dulu , so cara pun lain kay .
Ada 3 cara . Pilihlah memana yang korang rasa lagi suka and senang yee ^^

CARA 1

1. Korang cari lah gambar korang suka kan ? Aku cari ..... Hehehe
Click untuk lebih jelas

2. Tekan RIGHT CLICK pulak kat gambar tu > Copy Image URL 

Click untuk lebih jelas
3. Done ! Now paste lah URL tu .

CARA 2

1. Korang cari lah gambar korang suka kan ? Aku cari ..... Hehehe
Click untuk lebih jelas

2. Then korang CLICK SEKALI kat gambar tuh . Akan keluar macam ni .

Click untuk lebih jelas

3. Tekan RIGHT CLICK pulak > Copy Image URL 

Click untuk lebih jelas
4. Done . Now paste lah .

CARA 3

1. Korang cari lah gambar korang suka kan ? Aku cari ..... Hehehe

Click untuk lebih jelas

2. Then korang CLICK SEKALI kat gambar tuh . Pastu tekan View Image .

Click untuk lebih jelas

3. Pastuh korang pergi CLICK SEKALI SAHAJA kat atas , yang tempat link tu . Nanti dye akan terhighlight kan ? Bila dah terhighlight tu , tekan RIGHT CLICK > Copy / Ctrl + C

Click untuk lebih jelas

4. Done ! Now paste lah ! 

*Sorrylah panjang sangat Tutorial nya :( 
*Kalau tak tau cara guna Ctrl + C boleh tengok SINI . 
*Nak tahu cara guna paste yang lebih senang boleh tengok SINI

TUTORIAL | BEZAKAN BLOG ID DAN POST ID


Hai korang ! 
Tutorial ni for those yang tanya sama ke POST ID dan BLOG ID
LAIN ye adik adik kakak kakak abang abang . 

Meh sini aku tunjuk ape yang lainnya .

1. Blog ID korang boleh dapatkan ikut Tutorial yang INI and tambahan korang boleh dapatkan Blog ID dekat tempat Post Entry jugak .

2. Post ID pulak korang hanya boleh dapatkan dekat tempat nak Post Entry SAHAJA okayy . Contoh gambar kat bawah 

Click untuk lebih jelas

*Yang MERAH tu BLOG ID
*Yang BIRU tu POST ID

3. Ambil SEMUA NOMBOR Blog ID atau Post ID SELEPAS simbol EQUAL / '=' kay ? So itulah Blog ID atau Post ID korang .

Lepas ni jangan kata Blog ID dan Post ID sama lagi kay . 

TUTORIAL | CARA DAPATKAN BLOG ID


Hai hai korang ! 
Kay tutorial yang ni penting for newbies sebab ade code yang memerlukan Blog ID kan ? 
So tengok tutorial ni . Alah senang aje .


1. Log In > Dashboard ATAU Log In > Dashboard > Layout ATAU Log In > Dashboard > Edit Html 

2 . Korang boleh pergi kat mana mana antara tiga yang kat atas tuh untuk dapatkan Blog ID yee . Boleh ambil kat Dashboard , kat Layout , kat Edit Html . 

3. Blog ID dekat Layout
Click untuk lebih jelas

   Blog ID dekat Edit Html

Click untuk lebih jelas
4. So korang ambil SEMUA NOMBOR yang SELEPAS tanda EQUAL / '=' tuh kayy ? So itulah Blog ID korang . Kalau nak ambil kat dashboard pun sama kayy .


Pstt ! Tak kisah lah korang nak ambil kat mana pun sebab Blog ID korang sama je kay :) Kalau dah jumpa bagi tau !

TUTORIAL | REMOVE FOLLOWING BLOG


Hey korang ! Kay hari ni aku nak buat tutorial macam mana nak remove following blog . Sebab tak semua orang tau macam mana nak remove following blog kan ?

Iyelahh ada sesetengah blog yang kita follow tuh dah berzaman kan tak berupdate . Buat semak aje kat Newsfeed kann ? So jom tengok tutorial ni . Senang aje . Jangan risauu .


1. Log In > Dashboard 

2. Scroll bawah sikit sampai nampak blog list yang korang follow . Tengok gambar kat bawah ni .

Click untuk lebih jelas
3. Then korang tengok tengok lah blog mana yang dah lama tak berupdate tuh , yang korang nak remove tuh . Then , tekan kat button yang simbol Setting yang aku boldkan kotak macam kat gambar atas tu .

4. Then akan keluar macam gambar kat bawah ni . Pilihlah blog yang korang nak remove tadi . Then tekan Setting .

Click untuk lebih jelas

5. Then bila dah tekan keluar gambar macam kat bawah ni pulak . So korang tekan lah Stop following this site .

Click untuk lebih jelas
6 . Then tekan Stop following .

Click untuk lebih jelas

7. Done ! Senang kan ? Then korang  tekan lag balik Dashboard tu kalau nak pergi kat tempat asal .

Pstt ! Kalau korang ada nak remove lagi , repeat aje step 4 sampai step 6 okayy ? Pastuh baru tekan Dashboard balik kay ? Kalau dah jadi bagi tau lah yee (:



Tuesday, April 21, 2015

TUTORIAL | CARA GUNA PRINTSCREEN



Hai korang ! Kay ni tutorial untuk Guna PrintScreen cara MUDAH ye . Alah pakai PAINT aje pun takpe Okay meh sini nak ajar korang . Yang Newbies tuh yang tak tau eloklah tengok :) Yang dah senior dalam dunia bloggers ni tapi still tak tau pun boleh tengok :)

Ape tuh PrintScreen ? Alahh yang macam snapshot tuh lerr . Kalau tak tau jugak tengok ajelah tutorial ni .

1. First korang gi bukak tab yang korang nak PrintScreen tuh . Contoh macam aku , aku nak printscreen header FB aku , so aku bukak lah tab untuk FB . 

Click untuk lebih jelas
2. Dah bukak korang punya ? Pastikan gambar yang korang nak ambil tu ade dekat screen means kalau gambar tuh kat bawah ke , scroll lah sikit .

3. Now tekan lah PrtSc dekat sebelah button F12 tu . Dah tekan ? Tekan sekali aje cukup .

4. Now bukak Paint korang . Then click tempat paint tuh .

5. Tekan Right Click > Paste atau tekan Ctrl + V 

6. Now korang click Crop > Crop gambar korang > Click crop balik


Click untuk lebih jelas
7. Dapat lah gambar yang korang crop tadi tuh 


Click untuk lebih jelas
8. Dah dapatkan ? Then sekarang save lah ! Save as JPEG picture tau ! 


Click untuk lebih jelas
9. Done ! Nampak je banyak step tapi senang aje sebenarnya .


Kalau jadi tu bagi tau lah yee ? Hihi




Monday, April 20, 2015

BELLA AMMARA


Hai korang ! Hah korang mesti pernah dengar nama Bella Ammara kan ? Alahh yang butik jubah bagai tuhh . Fullamak aii , baju dye dah ler cecantik , harga pun cantik ! Hadoyai teringin tau nak beli jubah jenama Bella Ammara ni tau . Sebab cantik sesangat >,< *Aku ni dah lah tak boleh tengok jubah cantik" . Rasa nak beli aja*

Bagi korang korang yang minat beli jubah boleh lah tengok dekat website Bella Ammara ni . Cantik" tau ! And lagi" baju dyeorang , design dye tak sama dengan design yang biasa kita nampak tuh . Colour dye pun cantik . Kain pun bermutu . Simple tapi cantik . Kalau korang nak beli online boleh , tak pun nak pegi beli kat butik dye sendiri pun boleh . Baru" ni Bella Ammara ada buat Grand Opening untuk butik dye . Tapi aku tak pergi sebab lambat tahu . Luls

Then sekarang , Bella Ammara tgk buat give away menang iPhone 6 tau untuk jubah baru dyeorang iaitu jubah Najua . Boleh tengok kat SINI . Korang boleh beli Jubah Najua then post dekat Instagram . Jangan lupa tag #ootd #BellaAmmara and lain" kay . Then korang , boleh lah survey" jubah dye yang cecantik . Hee :)

OMG , I'm craving for Jubah Ammara :( Luls . Craving kutt AHAHA

TUTORIAL | CARA GUNA BUTTON CTRL + V

Hello there ! Ni tutorial last tentang button" bagai tuh . So korang yang newbies tak perlulah risau lagi . Boleh lah edit edit blog korang kasi cantik kebabomm kan ? Nanti jangan lupa credit ye Hehe


1. Button Ctrl + V ni untuk paste tau *Mesti korang pelik kan asal V untuk paste Luls . Aku pun tak tau* Tak kesah lah korang nak paste code ke , lirik laguu ke , ke ape ke , semua boleh . Semua Ctrl + F/A/C/V boleh pakai dekat Words or tempat lain selain blog jugak .

2. Cara guna : contoh korang dah copy code yang korang nak , then tinggal nak paste je . 

3. Pergi tempat korang nak paste . Sebagai contoh dekat Edit Html . 

4. Log In > Dashboard > Template > Edit Html . CLICK tempat yang korang nak paste *Kalau click akan ada simbol ready nak taip*

Click untuk lebih jelas

5. Then tekan Ctrl + V SERENTAK untuk paste . Gambar kat bawah ni bila dah paste .

Click untuk lebih jelas

6. Siap ! Tapi korang jangan terpinga pinga pulak , duk mencari code yang korang dah paste tadi . Lagi" kalau code yang panjang sebab bila dah paste , code tu TAKKAN 'terhighlight' and ade warna kelabu asap kayy . Tengok gambar step 4 tu , dye tak terhighlight pun kan .


Pstt ! Kalau susah sangat nak tekan serentak , boleh tengok SINI









TUTORIAL | CARA GUNA BUTTON CTRL + C

HewHew Haii koraang ! Hari ni nak buat Tutorial for Newbies jugak . Cara guna button Ctrl + C . Kay tak nak cakap banyak . Nak siapkan cepat Tutorial ni . Hehehe


1. Kay button Ctrl + C ni kegunaan dye untuk copy code or pape je yang korang nak copy . Lagi" kalau blog tuh dia buat disable right click kan ? Macam blog aku Huhu . Janganlah korang terpinga-pinga pulak apa pasai tak boleh copy ni . Hahaha

2. Cara guna : HIGHLIGHT code yang korang nak copy tu . Sebagai contoh , aku nak copy code dekat Edit Html . Ikut step 3 .

3. Log In > Dashboard > Template > Edit Html . Then highlight lah code yang korang nak copy .

Click untuk lebih jelas

4. Lepas dah highlight tu , korang tekan Ctrl + C SERENTAK . Pastikan serentak , kalau tak dye tak akan 'ter-copy' kay 

5. Then paste lah code tu kat mana" yang korang nak paste tuh . Tak tau macam mana nak Paste ? Tengok SINI


Pstt ! Kalau susah sangat nak tekan serentak , boleh tengok SINI




TUTORIAL | CARA GUNA BUTTON CTRL + A

Hallo ! Okay ni Tutorial untuk cara guna Ctrl + A pulak . This Tutorial also for newbies too . So korang korang yang lain yang dah jadi mentor tu BW lah kat entry aku yang dah mereput lagi tak best tuu yee . Hewhew


1.Button Ctrl + A ni kegunaan dye untuk Select All . Means kalau korang nak copy code yang banyak contoh macam nak copy code kat Edit Html , untuk backup takut error nanti kan , boleh lah apply cara ni . Then boleh korang save kat Note Pad or Sticky Note .

2. Caranya macam ni : korang pergi tempat korang nak copy code , contohnya dekat Edit Html . Ikut step 3 .

3. Log In > Dashboard > Template > Edit Html

4. Then CLICK box tu *kalau click mesti ade simbol ready nak taip*

Click untuk lebih jelas

5. Pastu tekan Ctrl + A SERENTAK . Kalau dye dah keluar colour kelabu asap , and scroll bar tuh dah kat bawah means dah Select All lah tu .
Click untuk lebih jelas 

6. Then , bolehlah korang Copy Paste code tersebut or nak delete ke ape ke . Buat lah ape yg patut . Tak tau macam mana nak copy ? Tengok SINI 


Pstt ! Kalau susah sangat nak tekan serentak , boleh tengok SINI .
 



TUTORIAL | TAK PERLU TEKAN SERENTAK


Hye ! Kay Tutorial ni sebenarnya for those yang susah sangat nak tekan Ctrl + F/A/C/V serentak. Haiyoo mau tekan serentak pun payah kaa ? .

 Even korang pandang remeh , tapi for newbies ia memang lah susah kan ? Lagi" banyak nak kena pakai Ctrl + F/C/V kan ? So ni cara senang selain daripada tekan serentak . 

Okay , Lets start now !


Ctrl + F 

1. Click tempat yang korang nak search .
2. Tekan CTRL dulu . JANGAN LEPAS
3. Then tekan F . Bila dah tekan F , baru boleh lepas Ctrl tu . Tak pun , kalau dah keluar kotak dye tuh dah lah .
4. Done .

Ctrl + A

1. Click tempat yang korang nak Select All .
2. Tekan CTRL dulu . JANGAN LEPAS
3. Then tekan A . Bila dah tekan A , baru boleh lepas Ctrl . Tak pun kalau dah keluar yang colour kelabu asap tuh means dah Select All .
4. Done .

Ctrl + C

1. Highlight tempat yang korang nak copy .
2. Tekan CTRL dulu . JANGAN LEPAS
3. Then Tekan C . Bila dah tekan C baru boleh lepas Ctrl . Make sure tekan bebetul !
4. Done .

Ctrl + V

1. Click tempat yang korang nak paste .
2. Tekan CTRL dulu . JANGAN LEPAS
3. Then tekan V . Bila dah tekan V baru boleh lepas Ctrl . Tak pun kalau dah ade kat situ code yang korang nak paste tadi , means dah tekan lah tuh .
4. Done

Psstt Senang kan ? Tak payah nak serentak" bagai . Cer komen sikit yee


         

TUTORIAL | CARA GUNA BUTTON CTRL+F

Hye hye korang ! Okay hari ni aku nak buat tutorial . Ekceli ni first time aku buat Tutorial , so aku buat yang ringan" aje dulu . Especially for NEWBIES . Korang korang yang bloggers lelama ni takpe lah , dah pandai . Hikhok . 


Dahlah . Jom start sekarang ! Hope korang faham sebab ni first tutorial aku :)

1.First sekali , button Ctrl + F ni gunanya untuk search code . Ala search" code untuk korang edit" blog korang nanti lah . Ia memudahkan korang untuk search code yang korang nak edit .

2.Cara guna : contoh korang nak search code dekat Edit Html kan...

3.Ikut ni : Log in >  Dashboard > Template > Edit Html . Nampak kotak bawah ni kan ? Korang CLICK kotak Edit Html tu*kalau dah click ade simbol ready nak taip*

Click untuk lebih jelas
4. Then lepas dah click kotak tu , Korang tekan Ctrl + F SERENTAK . Then nanti dye akan keluar kotak macamkat bawah tuh 

Click untuk lebih jelas
5. Then korang taip lah code yang korang nak search tuh dalam kotak tuu . Then tekan ENTER . Bila dah tekan enter baru dye akan keluar code yang korang search tuh , macam yang aku kotakkan kat sebelah kiri .


Click untuk lebih jelas
6.Then bolehlah korang edit . Make sure tekan CLICK dan ENTER . Kalau korang tak jumpa jugak code yang korang cari , mungkin code korang tu salah atau tak ada .

Pstt ! Kalau susah sangat nak tekan SERENTAK , boleh tengok SINI




AKHIRNYAAAA !!

Hai korang ! Hewhew . Akhirnya siap jugak blog aku ni . Aku amik masa lebih kurang 2 MINGGU tau nak re-edit blog ni *mesti terkejut kan apesal lama sangat nak edit HAHA* . Almaklumlah , tenet pun lembab , laptop pun laptop lama , cepat overheated , pastuh hang . Haiyyyaaa banyak susah maa . Tapi akhirnya dapat jugak aku siapkan . Just ade sikit" widget yang aku tak letak lagi and lagu . Yess ! Laguu . Hurmm tuh coding tak betul soo dalam process untuk betulkan . Hope ramai yang suka blog aku :) 

Now aku nak buat page for tutorial and tempahan for siapa yang berminat lah nanti ^^ . Apa apa pun thanks sesangat kat BLOGGER IDOL aku iaitu Kak Lyssa Faizureen ! Yelahh banyak woo aku refer Tutorial dye ! Tapi ni aku nak buat tutorial bukan nak copy Kak Lyssa punya tau . Ade tutorial yang memang dari aku hokayy . And ade tutorial Kak Lyssa yang aku akan Re-Tutorial sebab ade sesetengah tutorial Kak Lyssa pakai dashboard lama . So setelah aku mencuba Try and Error , aku akan share dengan korang yee nanti :) And aku akan credit for Kak Lyssa jugak (:

Yang tutorial lain means dari blog lain , aku akan tulis lah via and credit . Jangan risau kayy . Kita bloggers tak main lah copy-cats kan ? Kan ? Because copy-cats is suck ! Huhu . And lupa pulak , kebanyakannya , Freebies ke , Gif ke , Sidebar ke , Icon ke , Background ke , yang mana korang nampak macam ade dalam tutorial Kak Lyssa tu , semuanya Kak Lyssa punya unless stated . So all credits i give to her sebab banyak pakai dye punya . Lastly . Jangan lupa follow Kak Lyssa tau ! Eceh promote sikit . HAHAHA

Acano ? Cantik tak belog aku ? Heheh kalau okay komen sikit yee


Friday, April 17, 2015

AIKK TEMPLATE DESIGNER PULAK ?

Assalammualaikum ~
Hai hai you olls


HEHEHEH , Selepas berpenat lelah , bertungkus lumus nak buat BLOGSKIN , akhirnya aku tukar balik pakai TEMPLATE DESIGNER . Buat DENIM TEMPLATE pulak . Heheh sebab penat lah buat Blogskin tu . Tak semua code kita sama dengan orang . So aku ni pun penat ler mencari tutorial Blogskin haihh . Kejap buat jadi , kejap buat tak jadi . Ayoyoyo Pening maa . Aku ni tak dek lah teror mana coding tapi not bad lah kalau nak tukar sikit" coding tu . Tapi main hetam lah . Kekadang Tutorial Kak Lyssa yang untuk DENIM TEMPLATE tu aku main ubah aje untuk pakai kat BLOGSKIN . HEHEH . Kalau jadi , save . Kalau tak tukar balik . HAHAH So aku decide buat balik Denim Template . Tapi yang jadi masalahnya background aku tuh . Hape entah masalahnya . Jadi tengah aku duk membelek masalah aku ni , aku pegi lah usha usha sikit tutorial KAK LYSSA . Manalah tau ade yang aku boleh pakai nak buat adjust background aku ni . Then tetiba jumpa lah Tutorial Freebies Vertical Stripes Background . Cecantik !! So aku try" lah buat . Aku cari code background lama aku tak jumpa sebab nak delete dululah kan ? Tak jumpa . Ahhh lantak . Yang penting aku try dulu buat background tuh . Nahh dah jadi so aku tukar aje lah pakai template denim tuh . Tapi template classis for Blogskin tuh aku still simpan so bila" masa aku nak tukar copy paste aje . Hiks . So cemana dengan aku punya blog sekarang ? I think much better kot HAHAH . BTW , Entry nih untuk testing aje untuk edit" something . HAHAHA

Kak Lyssa , kan bagus kalau Kak Lyssa ade buat Tutorial for Blogskin . Tehee

Monday, April 13, 2015

UNDER CONSTRUCTION

 Assalammualaikum
Hye !



UNDER CONSTRUCTION ? Yes my blog is under construction right now . 

Act dah lama nak adjust blog ni . Just takdek masa . Tak tau kenapa dgn coding yang lama , yang Nawa tolong editkan dulu . Background macam server down je luls . So dengan line yang macam siput **** ni aku tabahkan jugak diri ni nak edit semula blog ni . Tapi disebabkan aku taktau cemana nak betulkan blog lama(design lama) sebab aku taktau ape masalahnya , so aku tukar je coding jadi BlogSkin punya . Daripada Template  , Denim Template , aku tukar ke Classic Template jadikan Blogskin . Apepun thanks Nawa sebab tolong editkan dulu ! And sorry sebab tukar . Heheh  

Lagi pun aku memang dah lama nak try buat BlogSkin . So akhirnya berjaya jugak . Tapi banyak lagi yang belum siap coding . Banyak lagi kena betulkan and tambah . Dengan nak hadap lappy aku yg overheated ni lagi Ughh . So ni je setakat ni yang aku dah coding . Will need to do a lot of things later !


Tido lambat lagilah nampaknya -.-"


 
Copyright © All Right Reserved by Shu Naim