Assalammualaikum . Hi ! Terima kasih semua kerana sudi baca blog SHU NAIM :)

Sunday, July 5, 2015

PERMOHONAN UNTUK SAMBUNG BELAJAR



Allright seperti yang telah aku janjikan, entry kali ni aku akan post tentang permohonan yang korang korang boleh buat especially untuk lepasan SPM 2015 lah kan ? Samada permohonan yang sebelum SPM atau lepas SPM . Iyelah, biasanya freshie SPM mesti duk sibuk search maklumat itu ini , apa yang boleh dimohon lah , macam mana lah, Universiti okay tak ape lah kan ? Yelah sebab aku pun macam tuh HAHAHA

Psttt ! Post kalini agak panjang . So rajin rajin lah membaca . 
Tehee ^^

Tapi kalau yang bukan lepasan SPM 2015 nak take a look pun ape salahnya kan ? Yang SPM candidates 2016 and next next year nanti pun boleh . And sekarang bukan student je yang sibuk search search itu ini , parent pun sama naik tau ! Tolong search kan untuk anak-anaknya . Samalah macam mak aku HEHE Iyelah kita ni time belum SPM tak mau di-searchnya . Kalau search pun sikit ajekan ? ni dah lepas SPM , lepas ambik result barulah nak terkalut kalut cari information kat ceruk mana pun *macam aku aje -,,- pang sikit* Okay now back to the point . 

P/S : Segala permohonan yang aku cakap ni semuanya yang aku buat and tahu melainkan aku mention. Kalau korang korang ada buat permohonan lain yang aku tak mention bolehlah share" yee . Just komen/shout/PM (:

Antara permohonan yang boleh dibuat sebelum SPM ialah yang seperti biasa , permohonan untuk matrik . Yang ni korang kena beli no pin bagai kat BSN nanti pastu isi permohonan online then save draft . Tapi ade 3 pilihan yang korang boleh bagi, so pilihlah tempat matrik mana yang korang nak . Yang nih aku tak tau bila dia bukak permohonan dulu sebab aku mohon lambat gila . Sebab aku ingat mula-mula mak aku cakap tak payah mohon , sekali mak aku cakap mohon ajelah rupanya . Haiyoo Tapi kalau budak MRSM yang tolong belikan no pin bagai tu cikgu lah . Tapi aku ni sebab lambat sangat bagi tahu cikgu aku, terpaksa lah aku buat aje sendiri . So aku ni pun dengan kelam kabut mintaklah tolong dengan kawan aku yang sorang ni, dia ex-mrsm muar, kawan baik akulah, Faris namanya, mintak tolong belikan no pin sebab aku takut tarikh permohonan tu dah ditutup . Sepatutnya dah tutup tapi tahun lepas die extend sampai 30 November kalau tak silap aku . Korang fill in je form tuh then print . Kalau tak nak print,save aje dulu . Done . Then next year kau tunggu ajelah result tuk matrik iyee

Ohhh lagi satu, lupa pulak, kalau budak MRSM ade lagi satu permohonan yang boleh dibuat . Nama program tu PPPM kut entahlah . Aku pun dah tak ingat . Yang aku pasti triple 'P' and single'M' maybe takpun 'I' ke HAHAHA sorrylah aku tak ingat . Ni kira macam fast track lah, and guna result Trial . Siapa yang dapat ni boleh start sambung belajar next year dalam bulan 1 atau 2 . And yess sebelum ambik result SPM . Dah nama pun pakai result Trial kan ? HAHAH

Next yang kau boleh mohon ialah UniKL . Ni aku mohon masa lepas ambik result SPM . Ambik result 3 March 2015 kalau tak silap aku, then pukul 12 tengah malam tepat 4 March tu terus aku mohon untuk UniKL . Cehh macam excited gilakan ? Aku rasa macam aku orang first yang submit form tu HAHAH Form uniKL ni sikit je kena isi . Kalau UniKL ni dia ada banyak fasa tau untuk mohon . Means kau ade banyak masa nak mohon . Kalau kau tak mohon sebelum ni and dah terlepas tunggu next tarikhnya yang boleh mohon. Bezanya cuma result lambat and intake pun lambatlah . Then serasa aku 4 March tu jugak boleh mohon JPA . Tak ingat pulak bila tarikh tutup permohonan sebab aku tak mohon . So siapa yang nak mohon JPA silalah tanya orang lain . Sorry 

Hah ni pun yang common jugak . UPU . Hah kau mohon lah UPU . Penting . Ni beli no pin memang awal tapi nak isi form tu lambat sikit takpe sebab tarikh tutup permohonan dia memang lambat . So in the mean time tu bolehlah kalau kau nak usha usha course yang ade tuh dulu, yang kau berminat ke, sesuai ke, and paling penting kena dengan result kau. Form dye memang banyak yang perlu diisi . Tapi ni kau boleh ubah" course and Universiti ape yang kau nak sebelum tarikh tutup permohonan but make sure kau submit . Jangan tak submit pulak . Kalau mintak yang bahagian Poly tu boleh bagi sekurangnya 5 pilihan . Kalau yang Uni tu 10 rasanya kalau tak silap aku . No pin kalau tahun 2014(lepasan SPM 2013) RM10 je . Then tahun 2015(lepasan SPM 2014) RM15.60 . Gila mahal . Tapi untuk tahun 2016(lepasan SPM 2015) ni aku tak tahu lah . Dengan GST bagai ughh -..-" Rajin rajin lah tengok surat khabar masa awal" tahun tu . Mak aku lah rajin baca , aku rajin scroll twitter je ,so aku tau dari kawan kawan aku . *Ada benefit hokayy aku scroll TL twitter pun*

Seterusnya kau boleh mohon untuk Ijazah Perguruan . PPISM kalau tak silap aku . Ni ayah aku tolong mohonkan sebab aku tak tau pun dah bukak permohonan . Ini pun ayah aku mohon masa dah nak tarikh tutup permohonan rasanya . Form dye agaklah panjang . And setahu aku sekarang PPISM ni kebanyakkannya sekarang nak yang student dapat 5A-7A sebab dia taknak student yang tahu baca bukuu, cerdik pandai, teori aje, tapi nak yang praktikal semua okay . Yang ni korang boleh pilih tiga subjekk untuk permohonan tapi setahu aku siapa yang dapat pun PPISM ni kena jugak belajar subjek lain . Tapi even kalau kau lepas permohonan ni kau kena ade ujian UKCG lah, Interview lah, shortlist lah . Huh macam macam ! Kalau nak tahu sila guna khidmat Mr. Google iyee sebab aku malas nak bebel pepanjang and aku tak dapat pun permohonan ni .

P/S : Isi form PPISM leklok sebab susah nak betulkan balik kalau kau dah submit . 

Yang terakhir sekali, antara benda lain yang kau boleh mohon jugak ialah GMI, KPM, KPTM, UPIM, PALAM, PASUM, Giat MARA and so on . Semua ni aku tak mohon pun . Tapi yang Giat MARA tu kalau kau masuk cuma peringkat sijil je . Saja tambah ilmu and pengalaman ajelah . Tu je . Bukan macam Uni ke ape ke . And kalau kau anak orang kaya and nak mohon Uni yang swasta pun boleh aje tapi make sure cari Uni yang orang recognized so tak lah membazir ilmu kau belajar and senang dapat kerja . Jangan main mohon and terima aje tanpa baca ape rules&regulation dia, terms&condition ke ape ke . Make sure faham and kalau boleh direct contact yang berkenaan terus . 

So setakat ini ajelah yang aku boleh bantu korang korang semua . Maybe ade beberapa information yang aku nak beritahu korang tapi aku terlupa , so im sorry . Kalau ade masa and aku ingat aku akan update . Sebab sekarang  ni time aku tengah taip entry ni aku dah ngantuk gilos siap tersengguk lagi HAHAH Eh ni serious ni serious HAHAH Tapi aku gagahkan jugakk sebab aku tak nak tangguh , nanti aku malas dah nak taip . 

So kalau ade ape information yang nak share silalah bagi tau ye . Or ade apa pertanyaan boleh lah comment/IM FB/Tweet/Shout/Ask.fm aku (: Tapi better korang IM FB/tweet/Ask.fm aku kalau nak aku cepat reply lah atau nak number supaya senang contact sebab kenkadang aku jarang sikit cek blog aku ni . Hokayy ? Kalau FB, Twitter and Ask.fm tu rajinlah jugak aku bukak tuk cek noty :) So kalau ade apa apa pertanyaan atau cadangan boleh lah bagi tau yee ^^ Thanks sebab sudi baca entry yang panjang berjela ni yee HEE

Penat aihh tangan aku menaip ni . Hope ade feedback :)



Saturday, July 4, 2015

TAWARAN BELAJAR



Assalammualaikum dan selamat sejahtera semua ^^ Woot woot lama gila kan aku tak update blog ? Last bulan empat hari tu . Iyelah, dah makin busy lah katekan . Cett busy hapenya HAHAH Sebenarnya aku sibuk tolong mak aku buat sample kuih raya . Yelah untuk ambik tempahan kuih raya kan ?  Tu yang tak sempat nak update ape pun , pastu busy nak uruskan masuk UniKL RCMP pulak .

What ?!! UniKL ? Yesss Aku masuk Unikl RCMP :) 21/7 hari tu aku daftar . By the time aku type post ni, dah 13 hari aku kat UniKL ni .Okayy sekarang aku bukan nak citer pasal Unikl ni . Aku cuma nak cerita tawaran belajar yang aku dapat sepanjang aku mereput kat rumah HAHAHA 

Okay ni bukan aku nak berlagak ke hape iyee . Aku cuma nak share je tawaran yang aku dapat . Tapi kalau korang korang nak cot cet cot cet itu ini , lantak . Do I care kan ? If you hate it then im assure you to leave this blog :) DON'T HESITATE Okayy ? Kay now back to the topic . First tawaran yang aku dapat ialah tawaran daripada UniKL RCMP[Royal College Of Medicine Perak]-(dulu disebut sebagai Kolej Perubatan Diraja Perak) . Yang ni aku memang tak sangka aku akan dapat sebab yelah result aku takdeklah gempak mana, tapi Alhamdulillah . Mungkin memang dah rezeki aku kan ? UniKL ni aku memang mohon . Lepas aje ambik result SPM tahun lepas , 3 March 2014 kalau tak silap , terus pukul 12 tengah malam tu aku mohon . Wahhh macam excited aje nak mohon kan ? Aku rasa macam aku aje orang pertama yang mohon HAHAHA . Okay pasal permohonan aku akan tulis next entry pulak . Taknak bebel pepanjang kat sini .

Hokayy nextnya , aku dapat tawaran matrik . Aku dapat Matrik Kelantan . Huwaa memang aku tak nak lah . Aku mohon Melaka, Selangor, Pahang tapi dapatnya Kelantan . Agaknya dia memang nak bagi yang dekat dengan rumah kot ? Baik betul ? HewHew . Yang ni matrik ni memang dah lama kena mohon . Sebelum SPM lagi . Kay pasal permohonan matrik ni pun aku akan bagi tahu sekali lah kat next entry kay ?

Tawaran yang ketiga aku dapat ialah tawaran dari MSU . Hah yang ni aku gelabah sikit . Iyelah aku tak dek mohon pun tetiba dapat surat tawaran .Haikkk ? Aku result bukan bagus mana pun kalau dia nak bagi tawaran kat aku . HAHAH So bila aku tanya pasal MSU ni kat kengkawan aku, diaorang kata memang ramai yang dapat, tapi still MSU pilih yang not bad lah . Aku sampai dapat dua kot surat dari MSU .Ingatkan desperate sangat kan nak aku jadi student dia , cett HAHAH padahal dia salah tulis nama aku , yang BT. jadi Bin -..- Heshh barann sebab tuh dye hantar dua surat , untuk pembetulan satu . Haiyoo lahh

Then, tawaran yang paling last aku dapat ialah tawaran dari KPTM . Politeknik ape ntah , aku dah lupa . Tapi seriously yang ni kalau tak silap aku , aku tak mohon . Tetiba dapat . Lagi pun UPU pon aku tak dapat . And setahu aku kalau nak mohon KPTM ke hape ke kena mohon kat database dia lah . Tu yang aku pelik , tapi aku abaikan je. Aku tak terima jugak .

So itulah antara tawaran yang aku dapat . Permohonan yang aku tak dapat tawarannya cuma UPU dengan ape tu yang guru tu PPISM rasanya . Hurmm takpelah . That's all i wanna share with you olls . Terima kasih lah sudi singgah dan baca blog aku ni HEHE Do comment/LIKE/Tweet/Shout :)
 
Copyright © All Right Reserved by Shu Naim